از وقار ترانه علیدوستی تا شلوار زانو انداخته فرهادی
معنای پوششهای مختلف تیم فیلم «فروشنده» در جشنواره «کن»
انتخاب لباس برای حضور سینماگران ایرانی در جشنواره کن در دو مرحله صورت میگیرد؛ یکی مراسم فوتوکال (مراسمی صرفاً برای عکاسی از عوامل یک فیلم) که معمولاً عوامل با لباس غیر رسمی در آن حاضر میشوند و دیگر به هنگام فرش قرمز (مراسم خوشآمدگویی دبیر جشنواره و آشنایی حضار با عوامل) که این بار با لباس رسمی و همخوان با مناسبات جشنواره کن ظاهر میشوند. در واقع در مراسم فوتوکال، انگار شخصیت حقیقی آدمها به عنوان یک فرد مستقل در نظر گرفته میشود و در مراسم فرش قرمز در یک کلیت دیده میشوند و شخصیت حقوقی و به عنوان نمایندهای از کشورشان. معمولاً در مقایسه این دو نوع مراسم نوع پوشش بازیگران بهویژه زنان ایرانی تنوع جالبی دارد. بر عکس مردان ایرانی که معمولاً در هر دو مراسم با لباسی ساده و شبیه به هم حاضر میشوند، زنان سعی میکنند که لباس اولی لباسی سادهتر و اسپرت و لباس دومی لباسی مجلسی و با شکوه و پر زرق و برق به نظر آید. به عنوان مثال نوع تیپ عوامل فیلم فروشنده میتوانند مثال مناسبی برای این تفاوتها باشد. هر چند که باید محدودیت فرهنگی و خطوط قرمز کشور را نیز باید در نوع پوشش آنان در نظر گرفت که مثلاً زنان باید تا حد امکان حجاب را رعایت کنند و مردان کمتر از لباسهای رنگهای شاد و تند استفاده کند.
ترانه علیدوستی؛ نخودیپوشی در هوای بهاریِ «کن»
لباس ترانه علیدوستی در مراسم شبانه، رنگ نخودی و در ترکیب با رنگ سیاه و نقرهای که نقوش برجسته روی لباس در قسمت گردن پراکنده شده و در قسمت بالاتنه کنار هم قرار گرفتهاند که در جزییات متناسب نظر میرسد اما در کلیات به خاطر بافت ریزش کمتر توجهها را جلب میکند. اما شاید جسارت علیدوستی در لباس مراسم فوتوکال جلب نظر میکند. وقتی دقیقا مطابق با حال و هوای بهاری کن بلوز و شلوار میپوشد و از رنگهای گرم استفاده میکند. علیدوستی در این مراسم با شلوار کاکی و بلوز و کت روشن حاضر شده بود. این شلوار مدلدار که در میان خیاطان به مدل کرهای معروف است، از جمله شلوارهای طرحداری است که برای خانمهای ریرنقش و لاغر مناسبتر است که به نظر میرسد انتخاب رنگ و ست ساده شلوار و کت روشن و استفاده از صندل، پوشش معمول و مناسبی را به وجود آورده است که هم خطوطی مثل حجاب را رعایت کرده باشد، هم رنگبندی مناسب داشته باشد، هم تشخص لازم را به یک بازیگر زن ببخشد و از همه مهمتر همجهت با حال و هوای شاداب بهار باشد که ژست ایستادن شاداب و جوانانه علیدوستی نیز این حس را دو چندان کرده است. ظرافت او در طراحی در لباس شب در متعلقات لباسش هم جلوهگر بود. از گوشواره همرنگ با بالاتنه لباس تا کیف کوچک همرنگ با سیاهی نقش و نگار روی لباس و ژست ایستادنش که نوعی وقار را به قد و قامت او میبخشید. [در دو گزارش جداگانه، به صورت مفصل به پوشش ترانه علیدوستی و از جمله سومین لباسی که او به تن کرد، خواهیم پرداخت.]
شهاب حسینی؛ نخل طلا با کت و شلوار سرمهای
شهاب حسینی در هر دو مراسم به یک شکل لباس پوشیده. کت شلوار با کراوات که هر دو لباس به نظر میرسد فیت تن او نیستند و اندکی گشاد هستند که به نوعی شلختگی تیپش را برجسته میکند.اما به هر شکل سادگی ظاهرش بیشتر جلب نظر میکند. ضمن اینکه از لحاظ دوخت زیاد طراحیشده به نظر نمیرسد. حسینی مسلما برازندهترین لباسی که در کن به تن کرد، لباسی بود که شب اختتامیه پوشید؛ کتوشلواری سرمهای که اینبار راست قامت تنش و برازنده برنده نخل طلای بهترین بازیگر مرد جشنواره.
بابک کریمی؛ همپسندی با کنیها
اما بین عوامل فیلم، به نظر میرسد بهترین لباس از آن بابک کریمی است. او برای فتوکال، شلوار سفید با پیراهن فیروزهای انتخاب کرده که ترکیب رنگی بهشدت گرم و بهاری است و از این مهمتر اعتمادبهنفس شخص را زیاد میکند. در واقع، متناسبترین لباس در ساعات روز فصول بهار و تابستان، رنگهای شاد و با لباسهایی سبک و راحت است که کریمی بهخوبی آن را رعایت میکند.
لباسهایی با رنگهای روشن مثل آبی، کرِم و خاکستری به نوعی لباس محبوب سینماگران در کن هستند که کریمی هم به آن فکر و عمل کرده. کریمی در مراسم فرش قرمز، نسبت به دیگران رسمیتر پوشید و البته از ظرایف هم غافل نبود؛ کت و شلوار مشکی، پیراهن سفید با پاپیون بزرگ مشکی و یقه ساتن.
فرهادی؛ از شلوار لی تا کتشلوار رسمی
بر عکس کریمی، اصغر فرهادی بیشتر لباسهای سخت و زبر را انتخاب کرده مثل شلوار جین و کت سرمهای که شاید جنسی سبک داشته باشد اما رنگ تیره آن، فضایی سخت را تداعی میکند. فرهادی هر چقدر که در فرش قرمز لباسی رسمی رسمی پوشیده در لباس او برای مراسم فوتوکال کمتر هارمونی در نوع رنگ و بافت لباسش به چشم میخورد. پیراهن بهاری آبی با گلهای درشت که کمتر تشخص لازم را دارد و به نظر میرسد فیت تن او هم نیست. کتی سرمهای که دقیقاً هماندازه پیرهن اوست! شلوار جین لی زهوار دررفته که زانو هم خورده و کفش مشکی که بیشتر با کت و شلوار همخوانی دارد تا لباس اسپرت. درواقع ترکیبی متناقض از لباس تابستانی و بهاری، اسپرت و مجلسی در لباس فرهادی دیده میشود که نشان از نوعی شتابزدگی و بیدقتی میتواند باشد. فرهادی به زعم خودش میخواسته حالتی کژوال و مدرنتر به لباس خود ببخشد اما به خاطر اغراق و بیظرافتی در نوع جنس پارچه و رنگها، لباسی شلخته و ناموزون ارائه کرده است. بهخصوص اینکه معمولا در فصل بهاری کتهایی از جنس کتان و لی مناسبتر است تا کتی معمولی با پارچهای ضخیم. در مراسم فرش قرمز حسینی و فرهادی کتی معمولی پوشیدهاند تا صرفاً حداقل سلیقهها را رعایت کرده باشند و کفشها نیز به همین شکل معمولی و بیقواره هستند. در صورتی که بیشتر مردان سعی میکنند از کفشهای ورنی استفاده کنند.
مردان در کنار زنان؛ تنوع و تکرار
در کل اینکه مردان تنوع بیشتری در پوشش دارند، اغلب شلخته و بدون تناسب با بافت و جنس و رنگ لباس می پوشیدهاند اما زنان سعی میکنند این تناسب را رعایت کرده و به نوعی موقر جلوه کنند. این تفاوت، در طراحی لباس و شکل راه رفتن و روحیات علیدوستی کاملا این وقار و نجابت شرقی نمایان بود.
منبع:مدآنلاین
محصولات مرتبط